Co jeść przy diecie bezglutenowej i bezmlecznej?

Trudno określić przyczyny powstawania choroby trzewnej w organizmie. Jasne jest tylko to, że jest to dolegliwość, której podwaliny wywodzą się z genetyki. Wiele osób nie dotkniętych tą przypadłością bagatelizuje chorobę klasyfikując ją do kategorii „uczulenia i alergie”. Tymczasem jest to o wiele bardziej złożony problem. Największą niedogodność stanowi zaś jadłospis chorego bezglutenowca.

Przy celiakii nie można spożywać określonej gamy produktów. Dieta bezglutenowa jest dość rygorystyczna i wymaga od pacjenta dużego zdyscyplinowania. Jeśli jednak odpowiednio ją sobie urozmaicimy, podjedziemy do niej jak do menu, które dostosowane jest do naszych indywidualnych potrzeb z całą pewnością łatwiej będzie się nam do niej dostosować.

Przykładowy jadłospis chorego na celiakię

Śniadanie – na początek dnia proponujemy kubek gorącej herbaty, bezglutenowe płatki z dodatkiem suszonych owoców i  świeżym mlekiem.

II śniadanie – 2 kanapki z chleba bezglutenowego z wędliną, sałatą zieloną oraz pomidorem lub ogórkiem.

Obiad – jako pierwsze danie: sycąca i smakowita fasolka po bretońsku podana z chlebem zrobionym z mąki kukurydzianej, na drugie danie polecamy bezglutenowe placki ziemniaczane po węgiersku lub bezglutenowe naleśniki z warzywami i kurczakiem, do picia szklanka soku pomarańczowego.

Deser – kawałek sernika bezglutenowego podanego ze świeżymi truskawkami.

Przekąska – jabłko lub rodzynki z jogurtem naturalnym.

Kolacja – lekka sałatka z pomidorów, ogórków i sałaty lodowej polana sosem z jogurtu naturalnego i przypraw oraz bułeczka kukurydziana.

Przykładowe menu w diecie bezglutenowej i bezmlecznej

Śniadanie – filiżanka herbatki owocowej, tosty z chleba bezglutenowego z szynką.

II śniadanie – drożdżówka z mąki kukurydzianej z owocami.

Obiad – bezglutenowa zupa z groszkiem (niezabielana śmietaną), bezglutenowa lasagne (bez sera) i sałatka z nowalijek lub filet rybny z cukinią oraz szklanka kompotu ze świeżych jabłek.

Deser – omlet z mąki kukurydzianej (nie dodawaj mleka) podany ze świeżymi owocami; truskawkami, malinami, mandarynkami.

Przekąska – chipsy kukurydziane lub banan.

Kolacja – bułeczki kukurydziane z kurczakiem i świeżymi warzywami.