Co jeść przy diecie bezglutenowej i bezmlecznej?
Trudno określić przyczyny powstawania choroby trzewnej w organizmie. Jasne jest tylko to, że jest to dolegliwość, której podwaliny wywodzą się z genetyki. Wiele osób nie dotkniętych tą przypadłością bagatelizuje chorobę klasyfikując ją do kategorii „uczulenia i alergie”. Tymczasem jest to o wiele bardziej złożony problem. Największą niedogodność stanowi zaś jadłospis chorego bezglutenowca.
Przy celiakii nie można spożywać określonej gamy produktów. Dieta bezglutenowa jest dość rygorystyczna i wymaga od pacjenta dużego zdyscyplinowania. Jeśli jednak odpowiednio ją sobie urozmaicimy, podjedziemy do niej jak do menu, które dostosowane jest do naszych indywidualnych potrzeb z całą pewnością łatwiej będzie się nam do niej dostosować.
Przykładowy jadłospis chorego na celiakię
Śniadanie – na początek dnia proponujemy kubek gorącej herbaty, bezglutenowe płatki z dodatkiem suszonych owoców i świeżym mlekiem.
II śniadanie – 2 kanapki z chleba bezglutenowego z wędliną, sałatą zieloną oraz pomidorem lub ogórkiem.
Obiad – jako pierwsze danie: sycąca i smakowita fasolka po bretońsku podana z chlebem zrobionym z mąki kukurydzianej, na drugie danie polecamy bezglutenowe placki ziemniaczane po węgiersku lub bezglutenowe naleśniki z warzywami i kurczakiem, do picia szklanka soku pomarańczowego.
Deser – kawałek sernika bezglutenowego podanego ze świeżymi truskawkami.
Przekąska – jabłko lub rodzynki z jogurtem naturalnym.
Kolacja – lekka sałatka z pomidorów, ogórków i sałaty lodowej polana sosem z jogurtu naturalnego i przypraw oraz bułeczka kukurydziana.
Przykładowe menu w diecie bezglutenowej i bezmlecznej
Śniadanie – filiżanka herbatki owocowej, tosty z chleba bezglutenowego z szynką.
II śniadanie – drożdżówka z mąki kukurydzianej z owocami.
Obiad – bezglutenowa zupa z groszkiem (niezabielana śmietaną), bezglutenowa lasagne (bez sera) i sałatka z nowalijek lub filet rybny z cukinią oraz szklanka kompotu ze świeżych jabłek.
Deser – omlet z mąki kukurydzianej (nie dodawaj mleka) podany ze świeżymi owocami; truskawkami, malinami, mandarynkami.
Przekąska – chipsy kukurydziane lub banan.
Kolacja – bułeczki kukurydziane z kurczakiem i świeżymi warzywami.