Sprawdzone przepisy na bezglutenowe potrawy

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej musisz wprowadzić do swojej diety potrawy bogate w mikroelementy i wartości odżywcze. Im ich więcej, tym lepiej. Osobom z chorobą trzewną dużo łatwiej jest przygotować sobie posiłek samodzielnie niż kupić gotowe danie w sklepie. Mimo tego, że żywność bezglutenowa jest w marketach coraz bardziej rozpowszechniona wciąż nie można powiedzieć, że jest łatwo dostępna. Dla ułatwienia Państwa życia polecamy przykładowe przepisy dla bezglutenowców. Miłego gotowania i smacznego!

Jeżeli Ty, Twój partner lub dziecko cierpicie na celiakię koniecznie zapoznaj się z przepisami bez których trudno obejść się mając do czynienia z dietą dla osób z choroba trzewną. Sprawdź, jak zrobić makaron bezglutenowy oraz chleb na mące bez glutenu.

Smaczne, proste i tanie dania dla uczulonych na gluten:

Dorsz z cukinią

Składniki: 4 filety z dorsza, średnia cukinia, 1/2 szklanki śmietany, przyprawy, żółty ser, masło, sok z cytryny, jajko

Przygotowanie: Filety płuczemy w wodzie i dokładnie osuszamy. Skrapiamy cytryną i wkładamy na 30 minut do lodówki. Myjemy cukinię, obieramy, kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy rybę. Następnie nakładamy cukinię. Jajko, śmietanę i przyprawy łączymy i mieszamy. Polewamy filety obłożone cukinią. Chwilę zapiekamy. Następnie posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy około 30 minut. Dorsz świetnie smakuje z mizerią ze świeżych ogórków polanych śmietaną.

Warzywno mięsne naleśniki

Składniki na ciasto: 125 gram mąki kukurydzianej, 125 gram mąki bezglutenowej, 250 ml mleka, 2 jaja, szczypta soli, pół łyżeczki cukru, olej do smażenia

Składniki na farsz: pierś z kurczaka, czerwona papryka, zielony ogórek, pomidor, kilka pieczarek, cebula, olej do smażenia, przyprawy

Przygotowanie: Robimy ciasto naleśnikowe. Do jednej miski wsypujemy mąki, wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżeczkę oleju. Jeszcze raz miksujemy.

Rozgrzej patelnię. Na oleju smaż naleśniki.

Na drugiej patelni usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka, pokrojone pieczarki oraz cebulę. Po 10 minutach dodaj umyte, obrane i pokrojone warzywa (paprykę, pomidora, ogórka). Zamieszaj. Podsmaż jeszcze przez chwilę, dopraw do smaku.

Na każdego naleśnika nakładaj porcję nadzienia. Składaj w sakiewki, rulony lub trójkąty. Zapiecz przez 5 minut w piekarniku. Podawaj z sosem tzatziki przygotowanym samodzielnie.