Gdzie jeszcze znajduje się gluten?

Gluten jest złożonym białkiem występującym przede wszystkim w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Kojarzy się nam przede wszystkim z pieczywem i makaronem. To tak często uczulające jednak białko możemy spotkać w wielu innych produktach. Ukryte źródła glutenu atakują uczulone na nie osoby cicho, ale bardzo skutecznie.

Przetworzona żywność jest prawdziwym skupiskiem glutenu. Jeśli cierpisz na celiakię ze swojego menu wykluczyć musisz większość fast foodów – pizzę, spaghetti, hamburgery, hot dogi, kebaby, tortille. Szybkie jedzenie warto zastąpić zdrowymi przekąskami przygotowywanymi w domu – zamiast zamawiać pizzę przez telefon spróbuj upiec ją samodzielnie, postaw na hamburgery z bułkami z mąki kukurydzianej a hot doga z budki zamień na apetyczne danie wykonane z parówki bezglutenowej.

Gluten ukrywa się także w jedzeniu typu instant. Zupy z torebek, gotowe dania, wszelkiego rodzaju kisiele, budynie czy desery z proszku są ukrytymi źródłami glutenu. Jeśli masz uczulenie na białko przed kupnem wyrobu tego typu bezwzględnie zawsze zapoznawaj się z treścią etykiety.

Kolejną grupą ukrytych źródeł glutenu są sosy do sałatek, dresingi, ketchupy. Jeśli nie możesz przygotować ich własnoręcznie sięgaj po produkty ze specjalnych sklepów z żywnością bezglutenową.

Przyprawy, przetwory, konserwy – w nich także znaleźć możemy niebezpieczny gluten. Jeśli cierpisz na chorobę trzewną na bok powinieneś odstawić mięso garmażeryjne (np. mielone, pasztety czy parówki). Tego typu wyroby możesz z powodzeniem kupić w sklepach z produktami dla bezglutenowców.

Jeśli chodzi o przetwory mleczne warto sięgać po świeże mleko, jogurty naturalne, nieprzetworzone kefiry oraz śmietany. Z diety bezglutenowej wykluczyć należy także piwo oraz większość alkoholi (przede wszystkim czystych).

Ukrytymi źródłami glutenu wśród słodyczy są ciasta, drożdżówki, rogaliki. Gluten znajduje się również w nadziewanych czekoladach, batonikach, cukierkach.

Zaskakuje fakt, że gluten znajduje się również w składzie kosmetyków np. szminek a także lekarstw (m.in. jest elementem niektórych witamin). Naukowcy odkryli obecność glutenu również na znaczkach i kopertach, z którymi niczego nieświadomi stykamy się ustami…