Gdzie kupić produkty bezglutenowe?

Osoby z alergią na gluten najczęściej przygotowują sobie posiłki samodzielnie. Pieką bezglutenowy chleb domowej roboty, robią zdrowy makaron z odpowiedniej mąki, gotują obiady, z których na dobre wyeliminowane jest białko glutenowe. Jednak nie każdy i nie zawsze znajduje czas na samodzielnie przygotowywanie jedzenia. W takiej sytuacji sięgamy po gotowe produkty.

Gdzie szukać żywności bezglutenowej? Gdzie można ją kupić?

Do niedawna sklepy oferujące żywność bez glutenu były w Polsce prawdziwą rzadkością. Na szczęście rynek zmienił się, w tym wypadku zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami klientów. Dziś w każdym większym polskim mieście jest przynajmniej jeden sklep z żywnością dla chorych na celiakię oraz osób uczulonych na gluten. Specjalną żywność kupić można nie tylko w Warszawie i Krakowie, ale także we Wrocławiu, Gdańsku czy Białymstoku.

Wraz z rosnącą popularnością e-handlu w sieci pojawiły się także sklepy z żywnością. Sklepy z produktami bezglutenowymi mają wiele zalet. Wszelkie dostępne towary możemy dokładnie obejrzeć na ekranie naszego komputera bądź laptopa, mamy możliwość na spokojnie przeczytać etykiety produktów a także zapoznać się z opiniami innych kupujących. Warto również od razu porównać ceny żywności z kosztem jakie musielibyśmy ponieść decydując się na ich zakup w innych sklepach. Na stronach marketów bardzo często są specjalne działy z poradami i przepisami dla osób z chorobą trzewną.

W sklepach z produktami bezglutenowymi znaleźć możemy nie tylko pieczywo, ale także ciasta, wypieki oraz przekąski o niskiej zawartości białka. Większość marketów ma także do zaoferowania; wędliny i sery, pasztety oraz konserwy, ketchupy, sosy, zupy, przyprawy, napoje, dania gotowe,wyroby garmażeryjne a także płatki, chrupki czy musli.

Oprócz sklepów bezglutenowych w Polsce powoli zaczynają powstawać restauracje oferujące bezglutenowe menu. Właściciele wychodzą na przeciw potrzebom swoich klientów, dzięki czemu w jadłospisie wielu knajp znaleźć możemy np. potrawy mięsne dla bezglutenowców, pasty z makaronów zrobionych z mąki kukurydzianej, zupy bezglutenowe czy specjalne desery dla osób z celiakią.