Produkty dozwolone i zakazane w celiakii

Celiakia – to słowo, które dla wielu z nas brzmi bardzo tajemniczo. Pod określeniem tym kryje się nazwa uciążliwej choroby, na którą rok rocznie zapada coraz więcej osób.

Choroba trzewna, bo tak zamiennie nazywa się celiakię najkrócej mówiąc zamyka się w nietolerancji glutenu. Po przyjęciu do organizmu żywności z glutenem, u pacjenta obserwuje się redukcję kosmków jelita cienkiego. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko dla zdrowia pacjenta.

Największy problemem osób cierpiących na chorobę trzewną to bardzo ograniczona dieta. Oczywiste jest, że zakazane są produkty, w których występuje gluten. Składnik ten spotkać możemy między innymi w życie, pszenicy, jęczmieniu. Większości z nas niespożywanie glutenu wydaje się być więc praktycznie nierealne – jest on przecież zawarty w pieczywie, a ono stanowi podstawowy element menu prawie każdego z nas!

Jednak dla osób chorych będących na diecie bezglutenowej jest to norma. Jak mówi polskie przysłowie; „Do wszystkiego można się przecież przyzwyczaić”.

Czego nie mogą jeść bezglutenowcy?

– przede wszystkim pieczywa z ziarnami żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa,

– gluten często występuje w mięsach garmażeryjnych – wędlinach i szynkach, parówkach, kiełbaskach, mielonym (nie jest to jednak normą),

– osoby cierpiące na celiakię nie powinny sięgać po piwo,

– białko glutenowe występuje także w jogurtach, przetworzonym kefirze, śmietanie,

– gluten jest składnikiem wielu słodyczy, koncentratów oraz przetworów,

– przed przyjęciem jakiegokolwiek leku osoba cierpiąca na chorobę trzewną powinna sprawdzić, czy w skład danego preparatu nie wchodzi gluten.

Produkty dozwolone:

– zboża, takie jak: ryż, proso, gryka, kukurydza, produkty wykonane z mąki bezglutenowej (makarony i pieczywo)

– świeże ryby oraz mięso a także jajka,

– jogurty i desery naturalne, świeże mleko (również mleko UHT) oraz świeże kefiry,

– sery i twarogi domowej roboty,

– świeże warzywa i owoce oraz mrożonki,

– cukier i miód, dżem, kisiel, budyń, które zrobiliśmy sami oraz te, które nie zawierają w sobie glutenu,

– świeże soki owoce,

– parzona kawa i herbata (ale nie rozpuszczalne używki),

– czysty alkohol,

– przyprawy; sól, pieprz, jednorodne zioła.

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej pamiętaj, żeby nigdy nie sięgać po produkty, których składu nie jesteś pewien. Lepiej odmówić sobie apetycznego ciastka czy słodkiego batonika niż później borykać się z problemami chorobowymi.