Desery dla osób z nietolerancją glutenu

Osoby, które nie tolerują glutenu muszą odmawiać sobie wielu smakołyków. Nie ma jednak rzeczy niezastąpionych. Prawie każdy przysmak w diecie z glutenem ma bowiem swojego odpowiednika, który nie zawiera uczulającego białka. I tak chleb z mąki pszennej z powodzeniem zastąpić można kukurydzianym pieczywem, tradycyjny makaron może ustąpić miejsca temu bez glutenu a zamiast sztucznie pasteryzowanych przecierów warto używać świeżych warzyw lub przetworów zrobionych samodzielnie.

Przyjemnością, którą trudno skreślić ze swojego menu prawie każdemu z nas są wszelkiego typu desery. Osoby chore na celiakię również nie muszą z nich rezygnować. Ważne jest natomiast to, by wśród bogatej gamy słodkich smakołyków, wybierały te, które nie zawierają glutenu.

Kilka pomysłów na słodkie potrawy bez glutenu:

Niedzielny sernik bezglutenowy

Składniki: 2 kilogramy zmielonego sera białego, 1 i 0.25 szklanki rzepakowego oleju, 9 jajek, 3/4 szklanki mleka, 4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3 budynie o smaku śmietankowym (budynie bezglutenowe).

Przygotowanie: spód sernika najprościej zrobić z gotowej mieszanki bezglutenowej, z której powstanie kruche ciasto. Mieszankę wykładamy na blaszkę. Robimy masę serową. Kolejno mieszamy i łączymy – 3 jajka, 6 żółtek, ser, olej, mleko, 3 szklanki cukru, cukier waniliowy a na koniec budynie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 45 minut. Resztę białek ubijamy na sztywno. Polewamy sernik. Pieczemy przez kwadrans. Podajemy posypane pokrojonymi w ćwiartki świeżymi truskawkami.

Gryczane naleśniki dla osób z celiakią

Składniki: ryżowe mleko, mąka gryczana, skrobia kukurydziana, jajko, olej, masło do smażenia

Przygotowanie: z mleka, mąki, skrobi, jajka i łyżki oleju robimy ciasto na naleśniki. Patelnię traktujemy masłem. Dobrze ją rozgrzewamy. Smażymy placki. Naleśniki na słodko warto podawać z mieszanką owoców np. truskawkami, bananami, jabłkami i kiwi. Dzięki temu będą nie tylko apetyczne, ale i kolorowe, idealne jako danie bezglutenowe dla dzieci.

Dietetyczna sałatka owocowa

Składniki: ulubione świeże owoce: truskawki, jabłka, banany, mandarynki, kiwi, jogurt naturalny, cukier.

Przygotowanie: owoce myjemy. Jabłka, mandarynki i kiwi obieramy, truskawki obieramy z zielonych „końcówek”. Owoce kroimy w kawałki (odstawiamy trzy truskawki). Mandarynki dzielimy na cząstki. Wrzucamy do szklanych salaterek. Jogurt łączymy z pozostałymi truskawkami i cukrem, mieszamy. Polewamy deser.